“מסוכן לשימוש”: חומרי הדברה אסורים נמצאו בקנאביס הרפואי

חולים מטופלי קנאביס רפואי דורשים לגדל קנאביס בעצמם, זאת בעקבות חומרי הדברה מסוכנים ואסורים לשימוש שנמצאו לכאורה בקנאביס הרפואי בישראל. “ללא ערך רפואי”, “חשש כבד לפלילים” ו”סכנת חיים” הן רק חלק מהטענות הקשות בעתירה שתוגש השבוע לבג”ץ ובה דרישה לעצור לאלתר את חלוקת הקנאביס ולהתיר לחולה לגדל הצמח בביתו.

הסלמונלה של הקנאביס? בעוד הארץ רועשת מחומרים שנמצאו בקורנפלקס, עובש וחומרי הדברה מסוכנים ואסורים לשימוש נמצאו בפרחי קנאביס שסופקו לחולים המחזיקים ברשיון משרד הבריאות. הממצאים, שנחשפים כעת לראשונה ומאששים מחקר שפרסמנו בשנת 2013 בו נמצא ש-70% מחומרי ההדברה מגיעים לקנאביס הרפואי וכן את טענות החולים בישראל על איכות תרופה ירודה, נתגלו בבדיקת מעבדה על פרחי קנאביס רפואי של 3 מתוך 8 חברות הקנאביס הרפואי הישראליות.

“לעצור אספקת הקנאביס – להתיר גידול ביתי”

בבדיקות, שנערכו במסגרת עתירה שתוגש השבוע לבג”ץ בדרישה לאפשר למטופל קנאביס רפואי לגדל קנאביס בבית, נמצאו סוגים רבים של חומרי הדברה שעל פי חוות דעת של מומחים כלל אינם מותרים לשימוש, אחד מהם בחריגה של פי 2400 מהמותר. אחד החומרים ברשימה, פקלובוטרזול (Paclobutrazol), כלל אינו מותר בחקלאות, כך על פי העתירה.

בעקבות הממצאים דורשים כעת עו”ד יניב פרץ ועו”ד איתן כבריאן בשם מרשם, לעצור את אספקת הקנאביס הרפואי לחולים עד לבירור הממצאים. עוד הם דורשים לקיים בדיקות פתע לכל חוות הקנאביס הרפואי בהקדם האפשרי. “כל שימוש בחומרי הדברה על צמח הקנאביס במצב הנתון כיום הינו עבירה פלילית על חוק הגנת הצומח,” הם מתריעים. “מי יודע כמה חולי סרטן שאפו לריאותיהם חומרי הדברה.”

חריגה בשימוש בחומרי הדברה - קנאביס רפואי
רשימת החריגות ברמות שרידי חומרי הדברה בקנאביס הרפואי

“פרחי הקנאביס שנבדקו אינם עומדים בפרמטרים של איכות ושל ערך רפואי ויכולים להוות סכנה בשל שאריות חומרי הדברה,” כותב בעתירה ד”ר נועם צ’כנובסקי, מומחה ישראלי לקנאביס ומי שביצע את הבדיקות לבקשת עורכי הדין. לדבריו “גידול ביתי יכול להוות פתרון לבעיה זו באמצעות שליטה בתנאי הגידול והימנעות מחומרי הדברה”.

“עבירה פלילית – סכנת חיים”

המומחה השני המעיד בעתירה, ד”ר טוביה יעקובי, נוקב אף יותר. למרות ש”נחרד” לדבריו מהחריגות האדירות באחוזי שאריות חומרי ההדברה, טוען יעקובי, מומחה לרעלים והדברה ומי שהיה עד לפני שנה ההרבולוג הראשי של משרד החקלאות במשך 30 שנים, שהשימוש בחומרי הדברה בקנאביס רפואי הוא אסור באופן מוחלט וללא קשר לכמות.

נתוני קנבינואידים שגויים
נתוני קנבינואידים שגויים: פער של עשרות אחוזים בין המוצהר לתוצאות הבדיקה

“הקנאביס הכיל שאריות של עד פי 2,400 ממה שמקובל בתוצרת חקלאית נצרכת,” הוא אומר ומדגיש שבמקרה זה הסכנה כפולה ומכופלת מאחר והקנאביס בניגוד למוצרי מזון חקלאיים נצרך בעישון, שמסוכן כי אינו עובר סינון דרך הכבד וגם כי הוא יוצר אפקט של חום שמגביר את הרעילות. “חומרי ההדברה שנמצאו בחריגה רעילים לבעלי חיים ולבני אדם. שאיפתם בעת צריכת קנאביס מהווה סיכון ממשי ומוחשי ועלולה לגרום לנזק לחולים.”

אך ממצא חמור לא פחות שעלה מבדיקתו של המומחה הוא שמשרד הבריאות מעולם לא עשה בדיקת איכות שכזו לזיהוי חומרים אסורים וכלל אינו מנחה את חברות הקנאביס כיצד ובאילו חומרים מותר או אסור להן להשתמש. יתרה מכך נטען בעתירה שאפילו ברפורמה החדשה שאושרה רק לאחרונה בממשלה אין כל הנחיות לשימוש בחומרי הדברה בגידול קנאביס.

“מדובר בעבירה פלילית על כל המשתמע מכך,” קובע ד”ר יעקובי ומדגיש כי היעדר פיקוח על שימוש בחומרי הדברה אצל מגדלי הקנאביס הרפואי הוא בבחינת “חטא על פשע”, זאת מאחר ו”לא מונעים מחולים חשיפה מסוכנת לחומרים רעילים שעלולים לסכן את חייהם”.

נתוני THC נמוכים ובעיות אריזה

מלבד החריגה בשימוש בחומרי הדברה נמצא בבדיקות המעבדה כי אחוזי הרכיבים הפעילים בקנאביס הרפואי עליהם מצהירות החברות רחוקים עד מאוד מהנתונים שנמצאו בפועל – בכל 3 החברות שנבדקו. כך למשל נטען שזן של אחת החברות, שמוצג באתר החברה כבעל 26% THC, הכיל בבדיקה בסך הכל 3.2% THC – הפרש של 87% מהמוצהר.

בנוסף נמצא שהחברות אינן מציגות את נתוני הקנבינואידים, הרכיבים הפעילים THC, CBD, CBN על גבי האריזות – גם זאת בניגוד להוראות משרד הבריאות.

תקינות שקיות קנאביס רפואי
בדיקת אריזות קנאביס רפואי: אף אחת מהחברות שנבדקו לא עמדה בתקן

בעתירה נטען עוד כי החברות חורגות גם בהוראות ייצור אחרות הנוגעות לאופי וצורת אריזת הקנאביס. אותם מגדלים, כך במסמך, “ממשיכים לספק קנאביס רפואי באריזות שאינן עומדות בתקן” – כלומר שאינן ניתנות לסגירה חוזרת או שאינן אטומות. אחת החברות אף מצרפת לאריזות הקנאביס הרפואי שלה תחליף טבק של חברה פרטית, בניגוד לנהלים לכאורה. “מדובר בזילות של הוראות משרד הבריאות שדורש עישון קנאביס נקי,” נכתב בעתירה.

“הקנאביס עשה לי רע”

הממצאים עלו כאמור בבדיקות שנערכו במסגרת עתירה לבג”ץ שיגישו השבוע עורכי הדין כבריאן ופרץ, מומחים למשפט פלילי, בשם מרשם, ר’, חולה קרוהן שהחזיק בעבר ברשיון גידול קנאביס. ר’, שנהנה במשך השנים מתוצרת קנאביס שגידל ברשיון בחלל סגור ומוגן ובתנאים אופטימליים, התאכזב מאספקת הקנאביס הרפואי שנאלץ לקבל לפתע מהחברות המורשות לאחר שבשנת 2013 החליט משרד הבריאות לבטל את רשיונות הגידול הביתי של עשרות חולים.

“הקנאביס שניתן לי כ’רפואי’ עשה לי הרגשה רעה,” הוא אומר לנו כעת בראיון ומבקש להדגיש שהוא עצמו שופט בתחרויות קנאביס בעולם, כולל ב-Cannabis Cup המפורסם, כך שמבין דבר או שניים בקנאביס איכותי. “הוא גרם לי לכאבי ראש וסחרחורות – תופעות שלא הכרתי קודם לכן כשגידלתי בעצמי ברישיון. רק עכשיו לאחר הבדיקות אני מבין גם למה זה קרה.”

תוצאות בדיקת מעבדה קנאביס רפואי
תוצאות בדיקת המעבדה: עובש ומראה כללי בינוני עד גרוע

כבר באותה שנה הוא פנה למשרד הבריאות והתריע על חששותיו, אך זכה להתעלמות, שהובילה אותו לפתוח בהליך המשפטי. בכדי להוכיח למשרד הבריאות שהקנאביס אותו הוא גידל בעצמו ברשיון בטוח וטוב יותר לשימוש רפואי, פנה ר’ באמצעות עורכי דינו וביקש לבחון דוגמיות שקיבלו מספר חולים.

“רק מתן אפשרות לגידול עצמי של קנאביס יבטיח לחולים הזקוקים למרפא תרופת קנאביס 100% איכותית, יציבה, נקייה מחרקים ומחלות צמחים, שגודלה בתנאים נאותים וללא חומרי הדברה,” הוא אומר. “בגידול אאוטדור (גידול חוץ) לא ניתן להגיע ליציבות ולא ניתן שלא להשתמש בחומרי הדברה.”

“כמו בקנדה”

בתחילת השבוע דווח כי ממשלת קנדה אישרה סופית שבעוד כמה ימים (24.8) היא תבטל, בהתאם להוראת בית המשפט העליון במדינה, את האיסור שהוטל שם בשנת 2014 על חולים לגדל קנאביס בביתם. “הממצאים יכולים להסביר תופעות של פריחות, כאבי ראש ודיווחים אחרים שנשמעו מחולים לאחר שימוש בקנאביס הרפואי שלהם,” אומר עו”ד פרץ. “בקנדה מותר לחולה לגדל עד 89 צמחים. אין סיבה שבישראל לא יתירו זאת.”

עוד אומר עו”ד פרץ כי עצם ביטול הרשיונות ב-2013 נעשה ללא כל הצדקה או בסיס חוקתי. “המצב השורר כיום מעלה חשש כבד לביצוע עבירות פליליות רחבות היקף כפי שעולה משתי חוות הדעת,” הוא מסכם. “ישנו חשש של ממש כי לצורך הגברת היבול והתוצרת עושים לכאורה החקלאים שימוש לא חוקי בחומרים מסוכנים.”

עורכי הדין יניב פרץ ואיתן כבריאן
עורכי הדין יניב פרץ ואיתן כבריאן: “בקנדה מותר לחולה לגדל עד 89 צמחי קנאביס בביתו – זה מבטיח מוצר בריא ובטוח יותר”

במהלך החודשים האחרונים הציגו עורכי הדין של ר’ למשרד הבריאות ולמנהל יק”ר יובל לנדשפט את הממצאים החריגים ודרשו לבצע בדיקת פתע דחופה לכל החברות. לנדשפט בתורו לא התרגש מהממצאים וביקש רק שישלחו לו אותם שוב, הפעם בצבעוני ולא בשחור-לבן. “לא השתכנעתי שיש מקום לאשר גידול עצמי של קנאביס,” הוסיף בהתייחסו לדרישה המקורית להחזיר לחולה את רשיון הגידול. לנדשפט לא הסביר גם מדוע משרד הבריאות לא מציג לחברות הקנאביס הנחיות ברורות או הגבלות על כמויות של חומרי הדברה בגידול ומדוע היחידה לקנאביס רפואי לא מבצעת בדיקות איכות נדרשות.

בעקבות הממצאים קוראים כאמור עורכי הדין לעצור את אספקת הקנאביס הרפואי לחולים ולפי הערכות ייתכן ואף תוגש בהמשך תביעה ייצוגית של חולים רבים נגד משרד הבריאות על פוטנציאל הנזק שלכאורה נגרם להם בעקבות אי הבקרה על השימוש בחומרי הדברה בתעשיית הקנאביס הרפואי.

נושא השימוש הלא תקין בחומרי הדברה עלה לכותרות לאחרונה בקולורדו, שם הוגשה התביעה הראשונה בהיסטוריה בגין שימוש בחומרי הדברה בקנאביס רפואי. לאחרונה גם בפורום קנאביס שם טען אחד הגולשים שהוא עובד באחת החברות הישראליות וללא ספק משתמשים שם בחומרי הדברה.

כפי שהוסבר כאן בכתבה פופולרית באתר הדרך היחידה להבטיח קנאביס “רפואי” באמת – כלומר קנאביס אורגני לחלוטין וללא חומרי הדברה – היא לגדלו במקום סגור לחלוטין, אטום למזיקים, מנותק מן האדמה ובתנאים מדוייקים. יחד עם זאת נציין שמעבר לשיטת גידול מסוג זה יעלה את מחיר בעשרות ומאות אחוזים ובקיצור, אי אפשר שלא לומר זאת, הפתרון היחיד הוא לגליזציה.

*** עדכון: חברות הקנאביס מגיבות לממצאים

ראו עוד:
רפורמת קנאביס בישראל? לא בקרוב
כך נבדיל בין קנאביס איכותי ל’חשאב’
משרד הבריאות לא ערך ולו מחקר קנאביס אחד

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר